COMUNICAT ACÚSTICA 2020

Dijous 27 d’agost de 2020

FIGUERES, UNA CIUTAT QUE PRIORITZA UN FESTIVAL PRIVAT A LA SEVA FESTA MAJOR

La defensa de les festes populars i tradicionals de Figueres és un dels principals pilars de l’associació La Figa. Per aquesta raó, davant de la situació donada aquest any 2020 arrel de la pandèmia i les conseqüents decisions preses des de l’administració, creiem convenient manifestar la nostra opinió respecte a la realització del Festival Acústica, així com la manca d’informació sobre les Fires i Festes de la Santa Creu, les quals es van cancel·lar a causa de l’estat d’alarma i que, a dia d’avui, encara no tenen una data de celebració.

Abans d’exposar les nostres valoracions, ens agradaria deixar clar que aquest comunicat no és un atac ni una crítica destructiva contra el Festival Acústica ni l’Ajuntament de Figueres, ans el contrari. Aquest missatge simplement pretén exposar tot un seguit de consideracions que hem realitzat des de l’associació, les quals creiem que haurien de ser valorades i analitzades per la població figuerenca i, si fos possible, aclarides per part de l’equip de govern actual de la ciutat.

En primer lloc, fa temps que des de La Figa ens qüestionem seriosament la quantitat econòmica que s’atorga anualment a l’empresa privada Promo Arts Music per a la realització del Festival Acústica. Segons tenim entès, cada any l’Ajuntament subvenciona aquest esdeveniment amb 240.000 €. Aquest any 2020, al mirar els pressupostos anuals de la ciutat de Figueres, ens hem trobat que la partida atribuïda a aquesta empresa privada és de 280.000 €, per a dur a terme l’Acústica i l’Acustiqueta (que per molt que tinguin dos noms diferents, segueixen sent el mateix). Algunes fonts ens han comentat que és possible que aquesta quantitat enguany es vegi reduïda a causa de la situació excepcional causada per la Covid-19, però això no canvia el nostre discurs ni el nostre plantejament, que és el següent: com pot ser que es destinin quasi 300.000 € de diners públics a un festival impulsat per una empresa privada i amb una durada de 4 dies, mentre que la festa major de la ciutat disposa d’un pressupost  de 250.000 € (100.000 € de l’Embarraca’t + 150.000 € de la Festa Major)? Per què els figuerencs i figuerenques hem de subvencionar un esdeveniment que beneficia principalment a una promotora privada que, desgraciadament, té un vincle inexistent amb les entitats, les associacions i el teixit social de la ciutat?

Només cal veure com ha evolucionat l’Embarraca’t i les Fires i Festes de la Santa Creu en comparació amb el creixement exponencial del Festival Acústica. Durant els últims 10 anys, la programació de l’Embarraca’t ha anat perdent qualitat i renom, fins a esdevenir una celebració trista i desangelada, amb una programació formada per grups i artistes que no coneixia pràcticament ningú. En canvi, l’esdeveniment programat per l’empresa Promo Arts Music ha anat adquirint fama i reconeixement arreu del país, amb una programació que, any rere any, engloba els caps de cartell i les bandes més exitoses del moment. Des de l’associació ens preguntem: és una coincidència aquesta degradació de l’Embarraca’t i el considerable creixement paral·lel del Festival Acústica?

El passat novembre de 2019, La Figa va decidir formar part de la creació del nou model de Festa Major, impulsat i promogut pel nou govern de Figueres, el qual entrava amb ganes de canviar les coses i millorar el llegat que ens havia deixat el govern anterior. Il·lusionades, vam sumar-nos a les altres entitats joves i històriques de l’Embarraca’t, amb la plena intenció de portar les Fires i Festes de la Santa Creu al centre, crear sinergies entre els diferents col·lectius culturals i socials de la ciutat, i començar a crear una nova festa major popular i participativa, amb identitat pròpia. Des de La Figa somiàvem amb una una festa ciutadana que ens fes sentir orgulloses del municipi on vivim i acabés esdevenint un referent a nivell nacional. Un projecte ambiciós, però possible si hi posàvem actitud i ganes entre totes les entitats i associacions que en formàvem part.

Un dels objectius que ens vam proposar era aconseguir tenir de nou una programació de qualitat, és a dir, que els joves poguéssim gaudir de bandes musicals i artistes reconeguts (com a l’Acústica), comptar amb grups de música que cridessin l’atenció arreu de les comarques gironines i de Catalunya, de manera que, combinant aquestes actuacions amb la música local, les nostres festes tinguessin ressò i recuperessin l’èxit i la concurrència d’anys enrere. El procés no va ser fàcil, especialment quan va arribar l’hora de programar i tancar dates amb alguns grups que ja havien confirmat la seva disponibilitat. Tot i que mai se’n va treure l’aigua clara, sembla ser que el promotor privat que fins llavors s’havia encarregat de la programació de l’Embarraca’t (el qual, efectivament, és el mateix promotor privat que cobra quasi 300.000 € per realitzar l’Acústica) no va estar massa d’acord amb què els joves agaféssim la iniciativa, i va convèncer a l’equip de govern actual per desacreditar a algunes de les persones que havien estat movent fils per tenir una programació de qualitat. Com hem dit, no sabem ben bé què va succeir a porta tancada, però sí que podem afirmar que, finalment, la programació dels grups de música de la Festa Major de Figueres va tornar a caure en mans de Promo Arts Music.

Mai sabrem què hauria passat si no hagués esclatat la pandèmia i s’hagués pogut dur a terme aquest nou model de festa major, però el que sí que sabem és que aquest 2020 a Figueres no tenim Fires i Festes de la Santa Creu (o com a mínim no tenim constància de què així sigui) i tenim una Acústica de pagament. Valorem l’esforç de l’empresa privada Promo Arts Music, tant per programar cultura en temps de crisi com per fer-ho amb totes les mesures de seguretat necessàries, però considerem que es tracta d’un festival finançat amb diner públic que hauria de tenir en compte als ciutadans, a les entitats i als comerços de Figueres. Com? Aquí van algunes propostes:

  • El representant de l’empresa privada Promo Arts Music ha sortit als mitjans de comunicació explicant que els negocis de restauració i hostaleria sortiran beneficiats amb la celebració de les Nits d’Acústica, però al mateix temps ha habilitat zones de foodtrucks a alguns dels espais on es realitzen els concerts, perquè la gent pugui sopar. Així doncs, qui s’emportarà els beneficis dels sopars de la gent que assisteixi als concerts de les Nits d’Acústica: els negocis de restauració i hostaleria de Figueres o la promotora privada? Aquest any no vindran milers de persones com passava en les altres edicions, així que dubtem seriosament que el festival d’enguany generi masses beneficis per als comerços de Figueres… Des de La Figa creiem que és molt fàcil omplir-se la boca de bones paraules per vendre el festival, però volem remarcar que els fets i les accions són més representatives que el discurs que es ven als mitjans de comunicació.
  • Alguns ciutadans i ciutadanes de Figueres han mostrat el seu desacord amb la celebració del festival d’enguany, i l’encarregat de contestar els missatges a les xarxes socials del Festival Acústica –que sospitem que podria ser el mateix representant de Promo Arts Music- ha contestat als usuaris amb males maneres i faltant al respecte. Desgraciadament, no podem exemplificar aquest punt amb aquestes respostes de mal gust, ja que tots els missatges negatius i crítics dels han estat eliminats, cosa que mostra la manca de transparència i la forma de funcionar de l’organització d’aquest esdeveniment. Des de La Figa creiem que, ja que el festival és finançat amb diner públic, estaria bé que l’organització tingués una mínima dignitat i mostrés un mínim de respecte pels seus habitants i pels usuaris de la xarxa, tant els que estan a favor com els que estan en contra.
  • Hi ha nombroses persones i col·lectius de Figueres que no poden permetre’s el luxe de comprar una entrada per a un concert de pagament, i menys després de la crisi causada per la Covid-19. Des de La Figa ens preguntem com l’Ajuntament de Figueres ha permès que l’empresa privada hagi realitzat una programació sense CAP activitat gratuïta, sent conscients de la realitat actual, tant a nivell global com local.
  • Les entitats i associacions de Figueres no han tingut MAI cabuda en la celebració del Festival Acústica. Ja que l’esdeveniment rep més d’un quart de milió d’euros per part de l’Ajuntament, des de La Figa considerem que l’Acústica podria ser una celebració idònia i una bona ocasió per fer ciutat i millorar el teixit social, creant espais de trobada i convertint l’esdeveniment no només en un referent musical, sinó també en un model exemplar en l’àmbit social i cultural, com altres festivitats que se celebren arreu del territori català (com la Fira Mediterrània de Manresa o el Mercat de Música Viva de Vic, per exemple).

Podem seguir parlant d’altres temes que ens generen rebuig i indignació, i ens agradaria posar-les sobre la taula:

  • Tots els concerts d’aquest any són de pagament. Des de la Figa no ens hem atrevit a fer la suma total aproximada, però qualsevol persona que sàpiga les dades que esmentarem a continuació pot fer els seus propis números, i és per posar-se les mans al cap: sumem tots els ingressos obtinguts amb la venda d’entrades, més els beneficis de les zones de foodtrucks, més els quasi 300.000 € de l’Ajuntament de Figueres, més els 50.000 € de la Diputació de Girona, més els 50.000 € (o potser més) de la Generalitat de Catalunya, més la quantitat subvencionada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà (que la desconeixem), més tots els patrocinis negociats per la pròpia empresa, dels quals no en podem saber la xifra perquè són dades privades. En resum, podríem quasi afirmar que el Festival Acústica mou un pressupost de MÉS DE MIG MILIÓ D’EUROS i que aquest 2020 l’ha invertit en NOMÉS 14 ACTUACIONS (i, a sobre, de pagament)?
  • S’ha habilitat el Parc de les Aigües per al Festival Acústica, quan aquest espai va ser descartat per a realitzar-hi el nou model de festa major. Des de la Figa ens preguntem per què l’empresa privada Promo Arts Music ha pogut disposar del Parc de les Aigües per fer-hi concerts de pagament –inhabilitant a més l’accés per als veïns i veïnes de la zona-, mentre que a les reunions amb les entitats i associacions joves es va dir que era un espai poc propici per a fer-hi esdeveniments, ja fos per “les queixes dels veïns” o “el pla de protecció civil”.
  • D’ençà que va acabar el confinament, no s’ha fet ni una representació d’arts escèniques al Teatre Jardí. Les portes del teatre han estat tancades durant mesos, i obriran per primer cop coincidint amb les Nits d’Acústica. Així mateix, relacionant el festival privat de Promor Arts Music amb la situació cultural de la ciutat, ens agradaria esmentar també que anualment es destinen 150.000 € a la programació anual d’arts escèniques, en comparació amb els 280.000 € que s’emporta l’Acústica (per comprovar-ho només cal entrar a la web de l’Ajuntament de Figueres, a l’apartat de Pressupost Municipal). Des de la Figa ens preguntem com pot ser que un esdeveniment de quatre dies tingui 130.000 € més de pressupost que la programació cultural de tot un any.

Millor no seguim….

Com dèiem al principi d’aquest text, plantegem totes aquestes reflexions i consideracions amb l’objectiu principal i final de reivindicar un dels nostres pilars principals: la defensa de les festes majors i populars de la nostra ciutat. Per aquesta raó, des de La Figa sol·licitem a l’Ajuntament de Figueres dues coses:

  • Transparència absoluta amb l’import final que es destinarà al Festival Acústica i l’Acustiqueta aquest any 2020. Volem saber si la promotora privada Promo Arts Music s’emportarà els 280.000 € que apareixen als pressupostos anuals d’enguany o si aquesta xifra es modificarà a causa de la situació excepcional causada per la Covid-19. Creiem que el nou format de les Nits d’Acústica no té cap tipus de retorn ni benefici per a la ciutat, i que la xifra de quasi 300.000€ és absolutament desmesurada. Per aquesta raó, demanem saber quina serà la xifra final que s’atorgarà a la promotora privada Promo Arts Music abans que finalitzi aquest any 2020.
  • Explicacions i arguments que justifiquin perquè enguany es fan les Nits d’Acústica però no es celebren les Fires i Festes de la Santa Creu 2020. Entenem que la situació actual és arriscada i complicada, però des de La Figa ens preguntem per què no s’ha buscat una alternativa per celebrar quelcom a l’octubre –encara que sigui una festa major online o simbòlica. Volem saber on està l’espai per a les entitats i associacions de la ciutat (que el mereixem tant o més que Promo Arts Music), i en quin punt es troba el nou model de festa major.

En definitiva, volem saber per què Figueres prioritza el festival d’una empresa privada, la qual només busca el benefici econòmic i no té en compte la realitat social i cultural de la ciutat, a la seva pròpia festa major.