Què és La Figa?

L’associació La Figa és una entitat jove, activa i dinàmica amb un triple objectiu: promoure la cultura de Figueres, defensar les celebracions popular i recuperar els espais en desús de la ciutat. Formada per un col·lectiu de persones inquietes que volem incentivar l’activitat cultural i social des de les bases de l’Economia Social Solidària (ESS), l’associació vol esdevenir una entitat funcional i referent a la ciutat i la comarca altempordanesa.

La Figa va néixer l’any 2014 amb la intenció d’esdevenir un casal popular, però amb el temps el projecte va esdevenir una associació sense ànim de lucre que vol millorar i incentivar la vida cultural i social de Figueres.

  • Promoció de les arts i la cultura. La major part de les activitats organitzades per La Figa contenen actuacions musicals, arts i propostes culturals, populars, tradicionals i/o gastronòmiques. Apostem per una societat viva, en què la cultura en totes les seves vessants és imprescindible i necessària.

  • Defensa de la cultura popular i les festes tradicionals. Volem mantenir vives les diverses celebracions populars i tradicionals de Figueres: les festes majors, la castanyada, el carnaval o la Quina durant les festes de Nadal, entre d’altres. Des de l’associació es vol innovar i consolidar les diferents festivitat de la ciutat.

  • Recuperació d’espais en desús. Un dels principals objectius de La Figa és recuperar la Sala Edison i convertir-lo en un centre neuràlgic de la cultura i la societat figuerenca. Tot i així, també volem acompanyar i donar suport a altres moviments que vulguin recuperar espais en desús com el Mas Torrents, la plaça de Braus, la fàbrica de gas o la Casa Nouvilas, entre d’altres.

  • Autogestió i economia social. Som una associació autogestionada, amb una organització horitzontal i participativa. Oferim recolzament a les activitats municipals, però la nostra prioritat és esdevenir una entitat independent i solvent gràcies a l’enfocament de l’economia social i solidària. Des de La Figa intentem promoure activitats que tinguin cost econòmic assequible per a la major part del teixit social.

  • Ecofeminisme i emergència climàtica. Des de La Figa donem suport a un sistema i un estil de vida centrats en el respecte i les cure, i considerem que el benestar de les persones i l’acceptació de la diversitat humana són dos pilars primordials en la societat actual. Per aquesta raó, rebutgem el model de sistema patriarcal i capitalista, basat en la violència, la dominació i l’explotació de recursos i persones. A més, davant la situació d’emergència climàtica actual, La Figa promou activitats i recolza activament tots aquells moviments i iniciatives que promoguin la defensa de la natura, els animals i el planeta.

  • Alliberament sexual i de gènere. Considerem que qualsevol persona pot expressar la seva sexualitat com vulgui i amb qui vulgui, sempre que sigui des d’un punt de vista cívic i respectuós. La Figa acull a tothom (LGBTIQ+), i considera tot ésser humà hauria de ser lliure de ser qui vol ser, sense haver d’incloure la seva orientació o identitat sexual en una etiqueta o definició tancada.

  • La comunitat com a eix vertebrador. La nostra intenció és crear espais on s’abandoni l’individualisme que impera a la nostra societat i es generi comunitat entre les seves membres i les seves veïnes. La cultura és la millor eina per construir aquests espais comuns sense judicis ni discriminacions.

  • Canvi local per aconseguir el canvi global. Rebutgem la corrupció i som una associació apartidista, solidària i social, que lluita pels pilars del benestar de qualsevol persona: la cultura, la comunitat, la natura, la salut i l’entorn. Creiem que defensant aquest ideari estem defensant una forma de viure i actuar. Conscients que vivim en un món global, actuem des de Figueres però també donem  suport a lluites i reivindicacions d’arreu del món. Per això, l’associació promou activitats i xerrades a nivell local per donar a conèixer els valors i experiències de diversos col·lectius a nivell internacional.